Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Atkinsonova Dieta

Atkinsonova Dieta

Atkinsonova dieta je extrémě nízkosacharidová dieta. Zakázané jsou především cukry, pšeničné výrobky, brambory, těstoviny, rýže, jáhly, kuskus, bulgur. Naopak konzumace bílkovin a tuků, jako například maso, vejce, sýry, máslo, smetana, uzeniny, je povolená. Přísun ovoce a zeleniny je omezený, protože některé obsahují cukry.   Tato dieta je rozdělena do 4 fází, kdy v první fázi je povoleno pouze 20g sacharidů na den. V dalších fází diety se sacharidy přidávají, ale jen na několik desítek gramů.   Rizikový faktor vysoké bílkovinové a tukové stravy: Vysoký cholesterol - můžete být ohroženi srdečním onemocněním, protože váš LDL cholesterol nebo "špatný" cholesterol vzrůstá z toho, že ve stravě máte příliš vysoký obsah nasycených tuků Poškození ledvin – dlouhodobý, nadměrný příjem bílkovin je spojován s riziky jako je například demineralizace kostí nebo poškození ledvin Omezení příjmu živin -...

Diabetická dieta

Diabetická dieta

Diabetes mellitus je onemocnění, ke kterému dochází, když je vaše hladina cukru v krvi, příliš vysoká. Krevní glukóza je váš hlavní zdroj energie a pochází z jídla, které jíte. Inzulin, hormon produkovaný slinivkou břišní, pomáhá glukóze z potravy dostat do buněk, aby se mohla použít k energii. Někdy naše tělo nevytváří dostatek (nebo žádný) inzulín, nebo inzulín dobře nepoužívá. Glukóza pak zůstává v krvi a nedosahuje vašich buněk.   Rozlišujeme následující typy diabetu: Diebetes 1. typu - Tělo nevytváří inzulín. Imunitní systém napadá a ničí buňky v pankreatu, které inzulín produkují. Diabetes 2. typu - Tělo nevytváří inzulín ani jej nepoužívá dobře. Nejběžnější typ diabetu, který se často pojí s řadou dalších metabolických odchylek např. obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Gestační diabetes...

Dieta při cukrovce

Dieta při cukrovce

Diabetes mellitus (cukrovka) je metabolické onemocnění, kdy tělo není schopné zpracovat glukózu a využít ji. Cukrovka vzniká v důsledku nedostatečné tvorby inzulínu nebo v důsledku neschopnosti těla reagovat na inzulín.   Podstatou diety při cukrovce je dodržování doporučeného denního množství sacharidů stanoveného lékařem nebo dietologem, rozloženého během dne. Strava diabetika má být pravidelná, pestrá s dostatkem živin, minerálů, vitamínů a dalších látek.   Dieta při cukrovce je základem léčby diabetu a zároveň nejúčinějším přírodním prostředkem.   Základ jídelníčku při cukrovce:   Sacharidy. Při výběru jídel je nutné zaměřit se na zdravější varianty, mezi něž patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. Vláknina.Zahrnuje všechny nestravitelné součásti potravin. Nevstřebatelné sacharidy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku srdečních onemocnění. Nenasycené tuky. Mastné kyseliny představují bohatý energetický zdroj pro lidský organismus. Nenasycené...

Rýžová dieta

Rýžová dieta

Rýžová dieta patří mezi diety s nízkým obsahem tuků.  Hlavní složkou potravy je rýže, kterou lze kombinovat například se zeleninou či ovocem, komplexnější rýžové diety povolují i příjem ryb nebo drůbežího masa.   Kolik rýže a jak dlouho? Neplatí zde pravidlo, že smíte sníst jakékoliv množství rýže. Měli byste dodržet denní limit, který činí 200 až 250 gramů neuvařené rýže, nejlépe typu „natural“. Doporučuje se rýži rozdělit do pěti dávek denně.   Rýžová dieta se drží minimálně tři a maximálně deset dní, protože tělu nejsou dodávány potřebné živiny.   Rizika rýžové diety Organismus dostává malé množství nekvalitních bílkovin, tuků a živin. Svému tělu nedodáváte potřebné množství potravy a energie. Jídelníček je jednostranný a přísný, což může vyvolat podrážděnost nebo frustraci. Úbytek na váze je sice rychlý, ale místo tuku shazujete zejména přebytečnou vodu a svalovou hmotu.   Při rýžové dietě shodíte pár kil, co...

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta

Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Jedná se o elementární prevenci nejenom před tolik obávanou žlučníkovou kolikou, ale také před zhoršením konkrétního onemocnění žlučníku.   Ve žlučníku se ukládá a uvolňuje žluč, která je podstatná pro správné trávení tuků. Žluč pomáhá tuky rozpouštět, usnadňuje jejich trávení a následné vstřebání. Pokud žlučník zavalíme nadbytkem nezdravých tuků, nestíhá jej zpracovávat a postupně jsou oslabovány jeho funkce. Nedojde-li včas k úpravě jídelníčku mohou se objevit i velmi vážné zdravotní problémy – bolesti žlučníku a žlučníkové kameny.   Základní pravidla pro žlučníkovou dietu: Jezte pravidelně 4x – 5x denně. Držte si odstup mezi jídly 2 až 3 hodiny. Hlídejte si pitný režim. Dopřejte si dostatek kvalitních bílkovin. Jezte nejméně 5 porcí zeleniny denně. Dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými. Omezte příjem nezdravých tuků. ...