Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Dieta při průjmu

Dieta při průjmu

Běžné střevní potíže, nejsou ničím neobvyklým, avšak nejsou příjemnou záležitostí. Pokud průjem trvá déle, hrozí tělu nejen ztráta tekutin a dehydratace, ale i nedostatek minerálů a vitamínů. Důležité je, dodat organismu tekutiny a živiny, které ztrácí, proto se při průjmu doporučuje držet dieta.   Základní pravidla diety: Jezte častěji malé porce jídla (ideálně každé dvě až tři hodiny). Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají, především pak kapustě, květáku, okurce a luštěninám. Zeleninu je vhodné konzumovat vařenou nebo dušenou. Ovoci se spíše vyhýbejte, především tomu nadýmavému a nezralému. Zařadit můžete nastrouhané jablko s banánem. Doporučuje se konzumovat bílé pečivo – rohlíky, bagety, toustový chléb. Celozrnnému pečivu se naopak vyhýbejte. Vyřaďte z jídelníčku mléko a mléčné výrobky. Doporučují se potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je rybí nebo kuřecí maso, brambory nebo mrkev. Vyhněte...

Krabičková dieta

Krabičková dieta

Krabičková dieta je služba, kterou vám zajistí firma. Ta vám přiveze jídla podle zvoleného programu.   Je založena na principu konzumování předem připravené a nutričně vyvážené stravy v omezeném množství, za to však častěji. Nevýhody: Finanční zátěž– krabičkové diety jsou většinou velmi drahé Většina firem připravujejídla pouze během pracovního týdne. Ne vždy a ne každý se nachází během dne vždy na stejných místech, někdy je to dost náročné na logistiku. Není zde možnost rozvoje, vzdělání a osamostatnění se, co se týče zdravých potravin, zdravého životního stylu či pitného režimu. Nemusí splňovat požadavky vaší momentální chutě.   Domácí krabičková dieta: Domácí krabičková dieta je dieta, kdy si krabičky připravujete doma. Máte tak jistotu, že jídlo z krabiček vám vždy bude příjemné, vždy bude kvalitní a čerstvé. Domácí krabičková dieta je především levnější, ale také kvalitnější varianta...

Cholesterolová dieta

Cholesterolová dieta

Zvýšená hladina cholesterolu se týká téměř 70 % české dospělé populace a je považována za jeden z rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Mezi tato onemocnění patří např. ischemická choroba srdeční, infarkt nebo mrtvice. Zvýšenou hladinu cholesterolu bychom tedy rozhodně neměli podceňovat. Dobrou zprávou je, že způsobem našeho stravování ji můžeme zásadně ovlivnit.   Z jídelníčku bychom měli vyloučit: živočišné tuky (máslo, sádlo) vnitřnosti, tučná masa a výrobky z nich (bůček, slanina, uzené maso, škvarky, tlačenka..) tučné mléčné výrobky (šlehačka, smetana, smetanový jogurt, smetanové sýry) cukrovinky, kandované ovoce, slazené nápoje, a také moučníky a bílé pečivo je třeba omezit, protože dodávají organismu nepřiměřeně mnoho energie v nevhodné formě Je prokázáno, že až 80 % vysokého cholesterolu (a vysokého krevního tlaku) je způsobeno naším stravováním.   Pokud Vám byla zjištěna zvýšená hladina cholesterolu...

Proteinová dieta

Proteinová dieta

Tato dieta, spočívá ve vysokém příjmu bílkovin při současném nízkém příjmu sacharidů.   Z jídelníčku tedy vylučujeme ovoce s vysokým obsahem cukrů, zeleniny s vysokým obsahem škrobů a především pečivo, těstoviny, cereálií a volného cukru, ale také   Rizika a nevýhody diety jednotvárný jídelníček, strava není pestrá a vyvážená psychologický efekt zakázaných sacharidů nedostatek důležitých živin nadměrná konzumace bílkovin poškozuje ledviny, hrozí riziko selhání ledvin zvýšení rizika rakoviny tlustého střeva – důsledek nadměrné konzumace tučného masa zvýšení rizika srdečně-cévních onemocnění – nadměrná konzumace tuků(zejm. živočišných) a cholesterolu velká pravděpodobnost jojo efektu při dlouhodobém užívání riziko vzniku dny   Tento způsob stravování může být nebezpečný z nedostatku vlákniny a důležitých vitaminů a minerálů. Pokud si nejste jisti, nechte si poradit od odborníků, kteří Vám pomůžou dovršit nejen optimální váhy, ale především zdraví. ...

Mononukleóza dieta

Mononukleóza dieta

Mononukleóza se řadí mezi virová onemocnění, která zpravidla postihují játra.   Příznaky nemoci při včasné diagnóze zmizí během tří týdnů, vir v lidském těle setrvává další týdny až měsíce. Důležitý je proto klidový režim a upravený jídelníček nejen v akutní fázi, ale také v následujících tří až pěti měsících.   Nemoci se zbavíte správnou dietou:   Jídelníček by měl obsahovat potraviny bohaté na živiny, minerály, vitamíny a další důležité látky. Tedy zeleninu, ovoce, kvalitní bílkoviny a komplexní sacharidy. Samozřejmostí je i odpovídající pitný režim.   Nežádoucí jsou těžce stravitelné potraviny s vysokým obsahem nezdravých tuků a jednoduchých sacharidů. Nejvíce škodí přepálené tuky. Pozor si dávejte na živočišné tuky, vhodnější jsou tuky rostlinného původu. Alkohol je zcela zakázaný.   Postižení organismu infekcí může být různého stupně, proto je nutné dietní opatření individuálně přizpůsobit tak, aby tělo dostalo potřebnou energii a...