Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta

Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Jedná se o elementární prevenci nejenom před tolik obávanou žlučníkovou kolikou, ale také před zhoršením konkrétního onemocnění žlučníku.   Ve žlučníku se ukládá a uvolňuje žluč, která je podstatná pro správné trávení tuků. Žluč pomáhá tuky rozpouštět, usnadňuje jejich trávení a následné vstřebání. Pokud žlučník zavalíme nadbytkem nezdravých tuků, nestíhá jej zpracovávat a postupně jsou oslabovány jeho funkce. Nedojde-li včas k úpravě jídelníčku mohou se objevit i velmi vážné zdravotní problémy – bolesti žlučníku a žlučníkové kameny.   Základní pravidla pro žlučníkovou dietu: Jezte pravidelně 4x – 5x denně. Držte si odstup mezi jídly 2 až 3 hodiny. Hlídejte si pitný režim. Dopřejte si dostatek kvalitních bílkovin. Jezte nejméně 5 porcí zeleniny denně. Dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými. Omezte příjem nezdravých tuků. ...

Dieta modelek

Dieta modelek

Tato dieta pochází z Hollywoodu a je populární mezi modelkami a známými osobnostmi. Drží se tři dny a slibuje za tuto dobu zhubnout 3 kila. Dieta funguje na principu konzumace určitého druhu a množství ovoce, v přesně stanoveném pořadí. Během prvního dne se konzumuje především čerstvý ananas doplněný banánem. Během druhého dne je do jídelníčku zařazeno hroznové víno a kiwi. Třetí den se v rozpisu stravy objevuje hroznové víno, kiwi i ananas. Denně je potřeba vypít alespoň 2–3 litry tekutin (vodu, neslazené ovocné nebo bylinné čaje).   Rizika diety: Ovoce obsahuje jednoduché sacharidy, které způsobují, že brzy budete pociťovat hlad. Chybí příjem potřebných živin - bílkoviny, tuky a kvalitní složení sacharidů. Držením této diety si budete odbourávat svaly namísto tuku Přetížení organismu a jiné zdravotních komplikace, spojené nejen...

Dieta při průjmu

Dieta při průjmu

Běžné střevní potíže, nejsou ničím neobvyklým, avšak nejsou příjemnou záležitostí. Pokud průjem trvá déle, hrozí tělu nejen ztráta tekutin a dehydratace, ale i nedostatek minerálů a vitamínů. Důležité je, dodat organismu tekutiny a živiny, které ztrácí, proto se při průjmu doporučuje držet dieta.   Základní pravidla diety: Jezte častěji malé porce jídla (ideálně každé dvě až tři hodiny). Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají, především pak kapustě, květáku, okurce a luštěninám. Zeleninu je vhodné konzumovat vařenou nebo dušenou. Ovoci se spíše vyhýbejte, především tomu nadýmavému a nezralému. Zařadit můžete nastrouhané jablko s banánem. Doporučuje se konzumovat bílé pečivo – rohlíky, bagety, toustový chléb. Celozrnnému pečivu se naopak vyhýbejte. Vyřaďte z jídelníčku mléko a mléčné výrobky. Doporučují se potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je rybí nebo kuřecí maso, brambory nebo mrkev. Vyhněte...

Krabičková dieta

Krabičková dieta

Krabičková dieta je služba, kterou vám zajistí firma. Ta vám přiveze jídla podle zvoleného programu.   Je založena na principu konzumování předem připravené a nutričně vyvážené stravy v omezeném množství, za to však častěji. Nevýhody: Finanční zátěž– krabičkové diety jsou většinou velmi drahé Většina firem připravujejídla pouze během pracovního týdne. Ne vždy a ne každý se nachází během dne vždy na stejných místech, někdy je to dost náročné na logistiku. Není zde možnost rozvoje, vzdělání a osamostatnění se, co se týče zdravých potravin, zdravého životního stylu či pitného režimu. Nemusí splňovat požadavky vaší momentální chutě.   Domácí krabičková dieta: Domácí krabičková dieta je dieta, kdy si krabičky připravujete doma. Máte tak jistotu, že jídlo z krabiček vám vždy bude příjemné, vždy bude kvalitní a čerstvé. Domácí krabičková dieta je především levnější, ale také kvalitnější varianta...

Cholesterolová dieta

Cholesterolová dieta

Zvýšená hladina cholesterolu se týká téměř 70 % české dospělé populace a je považována za jeden z rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Mezi tato onemocnění patří např. ischemická choroba srdeční, infarkt nebo mrtvice. Zvýšenou hladinu cholesterolu bychom tedy rozhodně neměli podceňovat. Dobrou zprávou je, že způsobem našeho stravování ji můžeme zásadně ovlivnit.   Z jídelníčku bychom měli vyloučit: živočišné tuky (máslo, sádlo) vnitřnosti, tučná masa a výrobky z nich (bůček, slanina, uzené maso, škvarky, tlačenka..) tučné mléčné výrobky (šlehačka, smetana, smetanový jogurt, smetanové sýry) cukrovinky, kandované ovoce, slazené nápoje, a také moučníky a bílé pečivo je třeba omezit, protože dodávají organismu nepřiměřeně mnoho energie v nevhodné formě Je prokázáno, že až 80 % vysokého cholesterolu (a vysokého krevního tlaku) je způsobeno naším stravováním.   Pokud Vám byla zjištěna zvýšená hladina cholesterolu...