Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

10 prima pečících rad

Místo bílé mouky použijte raději celozrnnou. Celozrnné mouky jsou bohaté na vlákninu, mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Do těsta přidávejte také jemně mleté vločky. Při pečení vánočního cukroví vyměňte máslové krémy za lehčí pudinkové nebo tvarohové. Místo slazených džemů použijte ovoce nebo se v obchodě se zdravou výživou poohlédněte po kvalitní marmeládě alespoň se 70% obsahem ovoce. Klasický cukr, nahraďte jiným sladidlem, které obsahuje důležité živiny, např. med nebo různé přírodní sirupy (nejlepší čekankový́). U pečení je třeba počítat s tím, že sirupy těsto mírně zvlhčují. Cukr rozhodně nenahrazujte žádnými umělými sladidly. Mezi sladidly nejvíce doporučuji stévii, je to přírodní sladidlo a hlavně naprosto neenergetické. Pro dochucení vánočních pamlsků je tedy velice vhodné. Dávejte pozor na ztužené tuky a na pečení používejte výhradně...

Share

Prima Mikulášská nadílka

Den sv. Mikuláše se pomalu blíží. Co plánujete dát svým dětem do ponožky? Ehm, tedy pssst, omlouvám se - což jim asi tak donese Mikuláš? I u vás se tenhle mlsný den spojuje s botou v okně, ve které nesmí chybět pamlsky? Mnozí rodiče si při přípravě balíčků lámou hlavu. Pokud tedy chcete, aby vaše děti dostaly od Mikuláše trochu kvalitnější a zdravější balíček, můžete se námi inspirovat. Podívejme se na to, které sladké dobroty byste svým ratolestem mohli dopřát a mít radost, že jste jim dali opravdu zdravou a sladkou odměnu. Při přípravě byste měli myslet nejen na dětskou radost, ale i na dětské zoubky a jejich zdraví obecně. Mikuláš za pár dní zaklepe na dveře a děti budou jako každý rok netrpělivě čekat...

Share
Osmihodinová dieta

Osmihodinová dieta

Osmihodinová dieta neznamená, že zhubnete na vaši ideální váhu za osm hodin. Jde o to, že jíte jen v určených osmi hodinách denně. Tato dieta vychází z předpokladu, že lidské tělo je zvyklé jíst a potom i hladovět. Osmihodinovou dietu popisují důkladně její autoři David Zinczenko a Peter Moore ve stejnojmenné knize. Denně budete jíst 8 hodin a 16 hodin budete držet půst. Během osmi hodin, co máte povoleno jíst, můžete konzumovat prakticky cokoliv. Při půstu je povolena pouze neslazená káva a čaj bez mléka. Dle vlastního uvážení si můžete denně vybrat období, od kdy do kdy budete jíst. Nevýhody Osmihodinová dieta dovoluje konzumovat i nezdravé potraviny. Není vhodná pro lidi, s kolísavou hladinou cukru v krvi. Během šestnácti hodin půstu musíte hladovět, což není dobré pro váš metabolismus. Ranní hladovění...

Redukční dieta

Redukční dieta

Jedná se o dietu cílenou na různě velký váhový úbytek. Redukčních diet existuje celá řada, od těch vedoucích k rychlé redukci hmotnosti, k těm vedoucím k pomalejší redukci a k zachování získané hmotnosti.   Snahou je zachovat optimální poměr veškerých živin. V začátcích je vhodnější vypočítat aktuální reálný příjem energie a tuto dávku snížit asi o 1500-2000 kJ. S dalším poklesem příjmu se čeká až do následné stagnace hubnutí. Principy redukční diety Strava má být pestrá, převážně rostlinného původu; Omezení jednoduchých cukrů, tuků a soli; Omezení alkoholu; Jídelníček má obsahovat komplexní polysacharidy, především zakysané mléčné výrobky, ovoce a zeleninu; Tepelná úprava potravin je nejlepší formou vaření v páře, dušení, pečení; Dodržování pitného režimu - 1,5 až 3 litry denně; Pravidelné cvičení Jezte 3 až 5 jídel denně a...

Atkinsonova Dieta

Atkinsonova Dieta

Atkinsonova dieta je extrémě nízkosacharidová dieta. Zakázané jsou především cukry, pšeničné výrobky, brambory, těstoviny, rýže, jáhly, kuskus, bulgur. Naopak konzumace bílkovin a tuků, jako například maso, vejce, sýry, máslo, smetana, uzeniny, je povolená. Přísun ovoce a zeleniny je omezený, protože některé obsahují cukry.   Tato dieta je rozdělena do 4 fází, kdy v první fázi je povoleno pouze 20g sacharidů na den. V dalších fází diety se sacharidy přidávají, ale jen na několik desítek gramů.   Rizikový faktor vysoké bílkovinové a tukové stravy: Vysoký cholesterol - můžete být ohroženi srdečním onemocněním, protože váš LDL cholesterol nebo "špatný" cholesterol vzrůstá z toho, že ve stravě máte příliš vysoký obsah nasycených tuků Poškození ledvin – dlouhodobý, nadměrný příjem bílkovin je spojován s riziky jako je například demineralizace kostí nebo poškození ledvin Omezení příjmu živin -...