Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Zdravý vánoční salát

Ingredience: 2 kg brambor typu A 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší celer, 2 cibule 5 kyselých okurek 200 g hrášku (rozmraženého, event. sterilovaného) 400 g uzeného tofu 4 vejce domácí 2 sojanézy (bílý jogurt) hořčice sůl pepř Postup: 1. Brambory omyjte a dejte vařit do osolené vody. Mrkev, petržel a celer očistěte a dejte vařit. 2. Uvařené vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vychladlou zeleninu, vařená vejce, tofu a kyselé okurky také nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte nadrobno. 3. Vše nakrájené dejte do mísy a dobře promíchejte. Přidejte sojanézu, hořčici dle chuti, osolte, opepřete, případně dochuťte lákem z okurek a velice dobře promíchejte. 4. Dejte vychladit do druhého dne a potom už jenom při podávání dozdobte plátkem citronu nebo kouskem petržele....

Share

Zázvorovo – skořicové sušenky

Ingredience na 20 ks: Mandlová mouka 300 g (jiné typy oblíbených mouk) Mletá skořice 1 lžička Mletý zázvor 1 menší lžička Mletý muškátový oříšek ¼ lžičky Mletý hřebíček – stačí rozemlít v hmoždíři ¼ lžičky Špetka soli Kypřící prášek ½ lžičky Javorový sirup 30 ml Melasa 120 ml Vejce 1 ks Kokosový olej 25 ml Pohanková mouka na poprášení Příprava: Smíchejte v misce všechny suché ingredience. V jiné misce smíchejte všechny mokré ingredience, pozor aby kokosový olej nebyl příliš horký a neuvařil vajíčko. Mokré ingredience vmíchejte do suchých, vytvarujeme těsto a odložte ho na pár hodin do lednice. Každou stranu posypte pohankovou moukou a vyválejte těsto 0,5 cm tenké. Formičkami vykrájejte různé tvary a pečte na 180 stupňů přibližně 6 až 10 minut. Ozdobte dle fantazie. ...

Share

Zdravé kokosky

Ingredience: 200g nahrubo strouhaného kokosu 4 bílky z větších vajec od šťastných slepiček stévie podle chuti (kokos má sladkou chuť sám o sobě, proto kokosky nesladím vůbec) vanilka špetka himalájské soli Příprava: Troubu předehřejte na 170°C. Bílky vyšlehejte společně se špetkou soli (popř. stévie nebo kokosového cukru) do sněhu. Poté do sněhu opatrně vmíchejte strouhaný kokos a vanilku. Pomocí hlubší lžíce opatrně tvarujte kokosky a poté vykládejte na plech s papírem na pečení. Pečte kolem 15 minut, dokud okraje kokosek nezezlátnou. Nechte vychladnout a podávejte....

Share

10 prima rad, jak si užít Vánoce a nepřibrat

Pokud se rozhodnete použít čokoládu, volte vždy kvalitní s obsahem minimálně 75% kakaa. Místo sladkostí se zásobte raději sušeným ovocem nebo ořechy různého typu (ani se sušeným ovocem ani s ořechy to ale raději nepřehánějte). Pozor na třtinový cukr, je jen o něco málo lepší než klasický řepný. Nepřehánějte to tedy ani s ním. K pečení volte raději špaldovou celozrnnou nebo některou z bezlepkových mouk (pohankovou, kokosovou). Pozor ale na žitnou mouku, která je vhodnější k pečení chleba. Cukroví je dobré konzumovat k snídani nebo svačině. Nikoliv jen tak mezi jídly. Nakupujte vždy jen to, co dokážete sníst. Velké zásoby jídla svádějí k častému přejídání. Dřív, než půjdete na návštěvu, najezte se alespoň trochu doma, ať nepřijdete vyhladovělí. Pozor na alkohol. Alkohol má dvakrát více kalorií než sacharidy nebo bílkoviny. Sklenička...

Share

Nekaramelky

Ingredience: 1 hrnek kešu másla 1 hrnek panenského kokosového oleje 1 lžíce mleté skořice 2 lžíce mandlového mléka vanilková esence stévie podle chuti Příprava: Kokosový olej a kešu máslo zahřejte na mírném plamenu tak, aby obě ingredience změkly a zvláčněly. Poté odstavte z plamene, přidejte zbývající ingredience a vše důkladně promíchejte tak, aby vám vznikla řidší hladká hmota. Hmotu poté vlijte do formy vyložené papírem na pečení (popř. silikonové formy) a vložte na alespoň 2 hodiny do lednice. Ztuhlou karamelu poté opatrně rozkrájejte na menší kostky a podávejte....

Share