fbpx
Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Oběd s sebou: Avokádo a vařené fazole. Zdravá strava.

Jednoduché tipy na sestavení jídelníčku

V dnešní době je těžké orientovat se ve zdravé výživě. Je zde plno mýtů, mylných představ a často protichůdné rady týkající se výživy. To vše v nás vytváří rozpor, zmatek, dezorientaci a bohužel u někoho může vést až k depresi. Naštěstí víme, že existují základní pravidla zdravého stravování, které se nemění a na kterých se shodne většina odborníků: 1. Zaplňte talíř zeleninou Chcete-li vytvořit zdravý talíř, naplňte polovinu talíře zeleninou - NE, hranolky se nepočítají! :-) Vyberte si "čerstvou" zeleninu, jako je brokolice, zelené fazolky, růžičková kapusta a zelené listy jako kadeřávek, špenát a mangold. Na čtvrtku druhé strany talíře vložte komplexní sacharid, typu hnědé rýže, quinoa, batát nebo luštěniny a zbytek zaplňte bílkovinou typu bílého masa, ryby, vejce nebo bio tofu. 2. Nebojte se tuků! Určitě nezapomínejte na rostlinné oleje (olivový, kokosový,...

Jak barvit vajíčka přírodními látkami

Úplně ze začátku bych si s Vámi ráda vymezila, proč nepoužívat umělé barvivo, které běžně koupíte v obchodě. Začnu tím, že nejčastěji je dělané z ropy. Ano, přestože orgány státního dozoru ve zdravotnictví (EFSA a FDA) tvrdí, že umělá potravinářská barviva nepředstavují pro zdraví závažné riziko, mnoho ostatních s tímto stanoviskem nesouhlasí. Dokladem jsou zákazy barviv v různých zemích - v USA je červeň E124 zakázaná, v Evropě je povolená; na mořskou zeleň E143 byste u nás neměli narazit, v zámoří je to legálně a běžně používané syntetické barvivo.   Proč jsou umělá barviva tak kontroverzní? Podle studií (viz zdroje) je třeba barvivo E132 karcinogenní, stejně jako je to možné u E127. Rakovinotvorné příměsi také mohou používat barviva E129, E110 a E102 - jsou však povoleny, protože...

Dvě misky s ovocem

Vitamíny jako nepostradatelná součást jídelníčku

Vitamíny jsou esenciální organické látky důležité pro život, které obvykle potřebujeme jen v malém množství. V lidském organismu i přesto sehrávají nezastupitelnou roli ve funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu přijímaných makroživin a jsou významné také pro růst, celkovou vitalitu a obranu před různými chorobami. Obecně je můžeme dělit do dvou skupin, a to rozpustné ve vodě nebo v tucích. V různých množstvích je obsahují všechny základní potraviny. „Kromě potravy jsou zdrojem některých vitaminů, např. vitaminu K a biotinu i bakterie tlustého střeva, které mají významný podíl na zajištění dostatečného množství těchto vitaminů v těle,“ říká hlavní nutriční specialistka a majitelka studia Prima Hubnutí Klára Kvapilová. Organismus si až na některé výjimky nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Pokud...

Různé druhy cukrů v dřevěné krabici

Zákeřný cukr v potravinách a jak jej snížit

Od salátových dresingů po arašídové máslo. Cukr je přidáván i v těch nejvíce neočekávaných produktech. Proto je důležité naučit se při nákupu zaměřit svou pozornost na přidaný cukr. I zdravě prezentující se produkty většinou obsahují vysoké množství cukru. Mnoho lidí je odkázáno na rychlé, průmyslově zpracované potraviny a na obědy v jídelnách či restauracích. A právě tyto potraviny často obsahují přidaný cukr. Nebezpečí cukru nespočívá jenom v přibývání na váze při jeho konzumaci. Cukr má zásadní vliv na kardiovaskulární onemocnění, některé druhy rakovin, podporuje zánět a má vliv na náladu a depresi. Jak je to s cukrem v ovoci? Ovoce obsahuje hodně vlákniny, vitamíny, minerály a antioxidanty, nicméně denní příjem by neměl přesáhnout 300 g. Ovoce také obsahuje cukr ve formě fruktózy a glukózy. Obsah tohoto cukru v ovoci závisí na...

Čtení výživových údajů - energie (tuky, cukry, bílkoviny, vláknina a sůl)

6 tipů, jak se vyznat v etiketách

Etikety na potravinách mohou být velmi matoucí a obtížné k pochopení. Často ani nemáme čas je důkladněji prostudovat. Několik rychlých tipů však může nakupování zdravého jídla zjednodušit a urychlit. „Pokud víte, jaké informace o výživě hledat, jednodušeji se vyhnete zbytečným nasyceným tukům, přidané soli a přidanému cukru a jste zase o kousek blíž k celkovému zdraví. Nejdůležitější a nejspolehlivější informace na štítku pak najdete v tabulce s fakty o výživě a výpisu složení,“ radí Klára Kvapilová. [caption id="attachment_4371" align="alignnone" width="300"] Výživové údaje výrobku obsahující obecně energii, tuky, sacharidy, vlákninu, bílkoviny a sůl.[/caption] 1. Počet ingrediencí a obsah aditiv Čím více ingrediencí, tím více aditiv = toxinů. Aditiva jsou silně diskutabilní problematikou v potravinářství. Čím méně jich budeme konzumovat, tím lépe. Vyhněte se potravinám s vice než 5 ingrediencemi. 2. Pořadí použitých surovin Zákon...