Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Osmihodinová dieta

Osmihodinová dieta

Osmihodinová dieta neznamená, že zhubnete na vaši ideální váhu za osm hodin. Jde o to, že jíte jen v určených osmi hodinách denně. Tato dieta vychází z předpokladu, že lidské tělo je zvyklé jíst a potom i hladovět. Osmihodinovou dietu popisují důkladně její autoři David Zinczenko a Peter Moore ve stejnojmenné knize. Denně budete jíst 8 hodin a 16 hodin budete držet půst. Během osmi hodin, co máte povoleno jíst, můžete konzumovat prakticky cokoliv. Při půstu je povolena pouze neslazená káva a čaj bez mléka. Dle vlastního uvážení si můžete denně vybrat období, od kdy do kdy budete jíst. Nevýhody Osmihodinová dieta dovoluje konzumovat i nezdravé potraviny. Není vhodná pro lidi, s kolísavou hladinou cukru v krvi. Během šestnácti hodin půstu musíte hladovět, což není dobré pro váš metabolismus. Ranní hladovění...

Redukční dieta

Redukční dieta

Jedná se o dietu cílenou na různě velký váhový úbytek. Redukčních diet existuje celá řada, od těch vedoucích k rychlé redukci hmotnosti, k těm vedoucím k pomalejší redukci a k zachování získané hmotnosti.   Snahou je zachovat optimální poměr veškerých živin. V začátcích je vhodnější vypočítat aktuální reálný příjem energie a tuto dávku snížit asi o 1500-2000 kJ. S dalším poklesem příjmu se čeká až do následné stagnace hubnutí. Principy redukční diety Strava má být pestrá, převážně rostlinného původu; Omezení jednoduchých cukrů, tuků a soli; Omezení alkoholu; Jídelníček má obsahovat komplexní polysacharidy, především zakysané mléčné výrobky, ovoce a zeleninu; Tepelná úprava potravin je nejlepší formou vaření v páře, dušení, pečení; Dodržování pitného režimu - 1,5 až 3 litry denně; Pravidelné cvičení Jezte 3 až 5 jídel denně a...

Atkinsonova Dieta

Atkinsonova Dieta

Atkinsonova dieta je extrémě nízkosacharidová dieta. Zakázané jsou především cukry, pšeničné výrobky, brambory, těstoviny, rýže, jáhly, kuskus, bulgur. Naopak konzumace bílkovin a tuků, jako například maso, vejce, sýry, máslo, smetana, uzeniny, je povolená. Přísun ovoce a zeleniny je omezený, protože některé obsahují cukry.   Tato dieta je rozdělena do 4 fází, kdy v první fázi je povoleno pouze 20g sacharidů na den. V dalších fází diety se sacharidy přidávají, ale jen na několik desítek gramů.   Rizikový faktor vysoké bílkovinové a tukové stravy: Vysoký cholesterol - můžete být ohroženi srdečním onemocněním, protože váš LDL cholesterol nebo "špatný" cholesterol vzrůstá z toho, že ve stravě máte příliš vysoký obsah nasycených tuků Poškození ledvin – dlouhodobý, nadměrný příjem bílkovin je spojován s riziky jako je například demineralizace kostí nebo poškození ledvin Omezení příjmu živin -...

Diabetická dieta

Diabetická dieta

Diabetes mellitus je onemocnění, ke kterému dochází, když je vaše hladina cukru v krvi, příliš vysoká. Krevní glukóza je váš hlavní zdroj energie a pochází z jídla, které jíte. Inzulin, hormon produkovaný slinivkou břišní, pomáhá glukóze z potravy dostat do buněk, aby se mohla použít k energii. Někdy naše tělo nevytváří dostatek (nebo žádný) inzulín, nebo inzulín dobře nepoužívá. Glukóza pak zůstává v krvi a nedosahuje vašich buněk.   Rozlišujeme následující typy diabetu: Diebetes 1. typu - Tělo nevytváří inzulín. Imunitní systém napadá a ničí buňky v pankreatu, které inzulín produkují. Diabetes 2. typu - Tělo nevytváří inzulín ani jej nepoužívá dobře. Nejběžnější typ diabetu, který se často pojí s řadou dalších metabolických odchylek např. obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Gestační diabetes...

Dieta při cukrovce

Dieta při cukrovce

Diabetes mellitus (cukrovka) je metabolické onemocnění, kdy tělo není schopné zpracovat glukózu a využít ji. Cukrovka vzniká v důsledku nedostatečné tvorby inzulínu nebo v důsledku neschopnosti těla reagovat na inzulín.   Podstatou diety při cukrovce je dodržování doporučeného denního množství sacharidů stanoveného lékařem nebo dietologem, rozloženého během dne. Strava diabetika má být pravidelná, pestrá s dostatkem živin, minerálů, vitamínů a dalších látek.   Dieta při cukrovce je základem léčby diabetu a zároveň nejúčinějším přírodním prostředkem.   Základ jídelníčku při cukrovce:   Sacharidy. Při výběru jídel je nutné zaměřit se na zdravější varianty, mezi něž patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. Vláknina.Zahrnuje všechny nestravitelné součásti potravin. Nevstřebatelné sacharidy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku srdečních onemocnění. Nenasycené tuky. Mastné kyseliny představují bohatý energetický zdroj pro lidský organismus. Nenasycené...