fbpx
Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Nekaramelky

Ingredience: 1 hrnek kešu másla 1 hrnek panenského kokosového oleje 1 lžíce mleté skořice 2 lžíce mandlového mléka vanilková esence stévie podle chuti Příprava: Kokosový olej a kešu máslo zahřejte na mírném plamenu tak, aby obě ingredience změkly a zvláčněly. Poté odstavte z plamene, přidejte zbývající ingredience a vše důkladně promíchejte tak, aby vám vznikla řidší hladká hmota. Hmotu poté vlijte do formy vyložené papírem na pečení (popř. silikonové formy) a vložte na alespoň 2 hodiny do lednice. Ztuhlou karamelu poté opatrně rozkrájejte na menší kostky a podávejte....

Share

Avokádové lanýže

Porce: 15 kusů Ingredience: 1 středně velké avokádo 130 g datlí medjool 2 lžíce kvalitního kakaa + na obalování 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce kokosové mouky + rezerva 1 lžíce brandy 1 lžička mleté skořice ½ lžičky mletého kardamomu špetka soli Příprava: Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními surovinami rozmixujte pomocí stolního mixeru nebo tyčového mixeru dohladka. Pokud by byla konzistence příliš lepkavá, přidejte ještě trochu kokosové mouky a znovu promíchejte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky, které dejte ztuhnout ideálně přes noc do lednice. Vychlazené lanýže obalte v kakau a podávejte. Tip: Kokosová mouka je při pokojové teplotě více nasákavá než mouka z lednice....

Share

Voňavé perníčky

Porce: 2 plechy Ingredience: 250 g mletých mandlí 100 g kokosového cukru 2 lžíce skořice 2 lžíce rýžové mouky 1 lžíce kukuřičného škrobu 2 lžíce mandlového mléka 2 lžíce javorového sirupu 2 lžíce kokosového oleje špetka soli Příprava: Do velké mísy dejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte. K suché směsi přidejte zbylé ingredience a rukama vypracujte těsto. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. Troubu předehřejte na 160 stupňů a plech vyložte pečícím papírem. Z těsta vyválejte plát silný 0,5 cm a vykrájejte různé tvary. Ty přendejte na plech a pečte 10 min, než začnou okraje zlátnout.  ...

Share

10 prima pečících rad

Místo bílé mouky použijte raději celozrnnou. Celozrnné mouky jsou bohaté na vlákninu, mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Do těsta přidávejte také jemně mleté vločky. Při pečení vánočního cukroví vyměňte máslové krémy za lehčí pudinkové nebo tvarohové. Místo slazených džemů použijte ovoce nebo se v obchodě se zdravou výživou poohlédněte po kvalitní marmeládě alespoň se 70% obsahem ovoce. Klasický cukr, nahraďte jiným sladidlem, které obsahuje důležité živiny, např. med nebo různé přírodní sirupy (nejlepší čekankový́). U pečení je třeba počítat s tím, že sirupy těsto mírně zvlhčují. Cukr rozhodně nenahrazujte žádnými umělými sladidly. Mezi sladidly nejvíce doporučuji stévii, je to přírodní sladidlo a hlavně naprosto neenergetické. Pro dochucení vánočních pamlsků je tedy velice vhodné. Dávejte pozor na ztužené tuky a na pečení používejte výhradně...

Share

Prima Mikulášská nadílka

Den sv. Mikuláše se pomalu blíží. Co plánujete dát svým dětem do ponožky? Ehm, tedy pssst, omlouvám se - což jim asi tak donese Mikuláš? I u vás se tenhle mlsný den spojuje s botou v okně, ve které nesmí chybět pamlsky? Mnozí rodiče si při přípravě balíčků lámou hlavu. Pokud tedy chcete, aby vaše děti dostaly od Mikuláše trochu kvalitnější a zdravější balíček, můžete se námi inspirovat. Podívejme se na to, které sladké dobroty byste svým ratolestem mohli dopřát a mít radost, že jste jim dali opravdu zdravou a sladkou odměnu. Při přípravě byste měli myslet nejen na dětskou radost, ale i na dětské zoubky a jejich zdraví obecně. Mikuláš za pár dní zaklepe na dveře a děti budou jako každý rok netrpělivě čekat...

Share