fbpx
Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Dvě misky s ovocem

Vitamíny jako nepostradatelná součást jídelníčku

Vitamíny jsou esenciální organické látky důležité pro život, které obvykle potřebujeme jen v malém množství. V lidském organismu i přesto sehrávají nezastupitelnou roli ve funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu přijímaných makroživin a jsou významné také pro růst, celkovou vitalitu a obranu před různými chorobami. Obecně je můžeme dělit do dvou skupin, a to rozpustné ve vodě nebo v tucích. V různých množstvích je obsahují všechny základní potraviny. „Kromě potravy jsou zdrojem některých vitaminů, např. vitaminu K a biotinu i bakterie tlustého střeva, které mají významný podíl na zajištění dostatečného množství těchto vitaminů v těle,“ říká hlavní nutriční specialistka a majitelka studia Prima Hubnutí Klára Kvapilová. Organismus si až na některé výjimky nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Pokud...

Různé druhy cukrů v dřevěné krabici

Zákeřný cukr v potravinách a jak jej snížit

Od salátových dresingů po arašídové máslo. Cukr je přidáván i v těch nejvíce neočekávaných produktech. Proto je důležité naučit se při nákupu zaměřit svou pozornost na přidaný cukr. I zdravě prezentující se produkty většinou obsahují vysoké množství cukru. Mnoho lidí je odkázáno na rychlé, průmyslově zpracované potraviny a na obědy v jídelnách či restauracích. A právě tyto potraviny často obsahují přidaný cukr. Nebezpečí cukru nespočívá jenom v přibývání na váze při jeho konzumaci. Cukr má zásadní vliv na kardiovaskulární onemocnění, některé druhy rakovin, podporuje zánět a má vliv na náladu a depresi. Jak je to s cukrem v ovoci? Ovoce obsahuje hodně vlákniny, vitamíny, minerály a antioxidanty, nicméně denní příjem by neměl přesáhnout 300 g. Ovoce také obsahuje cukr ve formě fruktózy a glukózy. Obsah tohoto cukru v ovoci závisí na...

Čtení výživových údajů - energie (tuky, cukry, bílkoviny, vláknina a sůl)

6 tipů, jak se vyznat v etiketách

Etikety na potravinách mohou být velmi matoucí a obtížné k pochopení. Často ani nemáme čas je důkladněji prostudovat. Několik rychlých tipů však může nakupování zdravého jídla zjednodušit a urychlit. „Pokud víte, jaké informace o výživě hledat, jednodušeji se vyhnete zbytečným nasyceným tukům, přidané soli a přidanému cukru a jste zase o kousek blíž k celkovému zdraví. Nejdůležitější a nejspolehlivější informace na štítku pak najdete v tabulce s fakty o výživě a výpisu složení,“ radí Klára Kvapilová. [caption id="attachment_4371" align="alignnone" width="300"] Výživové údaje výrobku obsahující obecně energii, tuky, sacharidy, vlákninu, bílkoviny a sůl.[/caption] 1. Počet ingrediencí a obsah aditiv Čím více ingrediencí, tím více aditiv = toxinů. Aditiva jsou silně diskutabilní problematikou v potravinářství. Čím méně jich budeme konzumovat, tím lépe. Vyhněte se potravinám s vice než 5 ingrediencemi. 2. Pořadí použitých surovin Zákon...

Žena vybírá zdravou stravu v supermarketu

10 zásad zdravého nakupování

Zdravé stravování začíná správným výběrem potravin a vaření zdravých jídel je výzva, pokud nemáte v kuchyni ty správné ingredience. Ale kdo má čas číst všechny etikety a zjišťovat, které položky jsou nejvíce výživné a nejlepší k nákupu? Obchod s potravinami může být skličujícím úkolem jednoduše proto, že existuje tolik možností. Hlavní nutriční specialistka a majitelka studia Prima Hubnutí Klára Kvapilová vám poradí pár praktických tipů, jak si základy zdravého nakupování jednoduše osvojíte. 1. Plánujte dopředu Tento proces začíná ještě předtím, než se vydáte do obchodu. Jako první krok si naplánujte jídlo na týden a vytvořte seznam věcí, které je potřeba koupit. Trvá to několik minut, ale ušetříte čas při vracení se do obchodu kvůli chybějícím přísadám a zmateném toulání po obchodě. Navíc koupíte pouze to, co...

Zdravý vánoční salát

Ingredience: 2 kg brambor typu A 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší celer, 2 cibule 5 kyselých okurek 200 g hrášku (rozmraženého, event. sterilovaného) 400 g uzeného tofu 4 vejce domácí 2 sojanézy (bílý jogurt) hořčice sůl pepř Postup: 1. Brambory omyjte a dejte vařit do osolené vody. Mrkev, petržel a celer očistěte a dejte vařit. 2. Uvařené vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vychladlou zeleninu, vařená vejce, tofu a kyselé okurky také nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte nadrobno. 3. Vše nakrájené dejte do mísy a dobře promíchejte. Přidejte sojanézu, hořčici dle chuti, osolte, opepřete, případně dochuťte lákem z okurek a velice dobře promíchejte. 4. Dejte vychladit do druhého dne a potom už jenom při podávání dozdobte plátkem citronu nebo kouskem petržele....

Share