Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Proteinová dieta

Proteinová dieta

Tato dieta, spočívá ve vysokém příjmu bílkovin při současném nízkém příjmu sacharidů.   Z jídelníčku tedy vylučujeme ovoce s vysokým obsahem cukrů, zeleniny s vysokým obsahem škrobů a především pečivo, těstoviny, cereálií a volného cukru, ale také   Rizika a nevýhody diety jednotvárný jídelníček, strava není pestrá a vyvážená psychologický efekt zakázaných sacharidů nedostatek důležitých živin nadměrná konzumace bílkovin poškozuje ledviny, hrozí riziko selhání ledvin zvýšení rizika rakoviny tlustého střeva – důsledek nadměrné konzumace tučného masa zvýšení rizika srdečně-cévních onemocnění – nadměrná konzumace tuků(zejm. živočišných) a cholesterolu velká pravděpodobnost jojo efektu při dlouhodobém užívání riziko vzniku dny   Tento způsob stravování může být nebezpečný z nedostatku vlákniny a důležitých vitaminů a minerálů. Pokud si nejste jisti, nechte si poradit od odborníků, kteří Vám pomůžou dovršit nejen optimální váhy, ale především zdraví. ...

Mononukleóza dieta

Mononukleóza dieta

Mononukleóza se řadí mezi virová onemocnění, která zpravidla postihují játra.   Příznaky nemoci při včasné diagnóze zmizí během tří týdnů, vir v lidském těle setrvává další týdny až měsíce. Důležitý je proto klidový režim a upravený jídelníček nejen v akutní fázi, ale také v následujících tří až pěti měsících.   Nemoci se zbavíte správnou dietou:   Jídelníček by měl obsahovat potraviny bohaté na živiny, minerály, vitamíny a další důležité látky. Tedy zeleninu, ovoce, kvalitní bílkoviny a komplexní sacharidy. Samozřejmostí je i odpovídající pitný režim.   Nežádoucí jsou těžce stravitelné potraviny s vysokým obsahem nezdravých tuků a jednoduchých sacharidů. Nejvíce škodí přepálené tuky. Pozor si dávejte na živočišné tuky, vhodnější jsou tuky rostlinného původu. Alkohol je zcela zakázaný.   Postižení organismu infekcí může být různého stupně, proto je nutné dietní opatření individuálně přizpůsobit tak, aby tělo dostalo potřebnou energii a...

Margitova dieta

Margitova dieta

Margitova dieta je dieta pojmenovaná podle operního zpěváka Štefana Margity. Je založena na velmi přísném jídelníčku, kdy jíst můžete pouze třikrát denně. Výběr potravin i porce jsou sníženy na minimum a zcela chybí jakékoli přílohy, sladké a sůl. K dispozici máte pouze vejce, uzeniny (šunka), zeleninu, ovoce, kuřecí maso, kávu a mléčné výrobky. Zakázané je pečivo, brambory, rýže, těstoviny a jiné sacharidy.   Rizika diety: V průběhu této diety trpíte hladem kvůli omezení sacharidů a kalorického příjmu. Nedostatek vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Dochází k jojo efektu, kdy shozené kilogramy naberete zpět. Přísný režim má dopad na psychickou zátěž organismu. Nízký příjem soli může vést k dehydrataci. Nemáte vyvážený příjem všech živin, takže tato dieta je pro dlouhodobé účely nejenom nepřípustná, ale dokonce i ohrožuje vaše zdraví.   K redukci tělesné hmotnosti lze dospět...

Jaterní dieta

Jaterní dieta

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. O dietě: Jaterní dieta je zavedena u lidí, kteří trpí chronickými chorobami jater. Patří sem zánět jater (hepatitida), která se může dostavit jako důsledek alkoholismu nebo poruchy imunitního systému. Další je cirhóza jater, která je způsobena především nadměrným požíváním alkoholu, nebo jako následek dlouhodobého zánětu jater. Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater, hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin. Hlavní zásady jaterní diety Přiměřený přísun kalorií, živin, minerálů a vitamínů Pravidelnost stravování a velikost porcí – doporučeno je jíst pravidelně malé porce několikrát denně, nepřejídat se a nedržet hladovku. Zvýšená pozornost při přípravě pokrmů – vyhnout se přepalování tuků...

Dukanova dieta

Dukanova dieta

Dukanova dieta je nízkosacharidová dieta založena především na bílkovinové stravě. Mohou se jíst potraviny podle libosti, ale pouze ty povolené pro určitou fázi. Fáze diety: Útočná – konzumace pouze bílkovin s nízkým obsahem sacharidů a pokud možno take tuků Proplouvací - povoluje přidat bílkovinám zeleninu Upevňující – přidání 1 porce ovoce denně a dva plátky celozrnného chleba Stabilizační – může se jíst vše, ale 1x týdně je nutné dodržovat bílkovinový den (z fáze 1.) Rizikové faktory: Nedostatek vlákniny – dieta výrazně snižuje základní skupiny potravin, jako je ovoce a zelenina Nedostatek vitamínů a minerálů – chybí především vitamíny A, B2, C a D, stejně jako foláty, draslík a vláknina Zvýšení srdečních onemocnění a onemocnění ledvin – nadměrný příjem živočišných bílkovin. Únava, nevolnost, podrážděnost. Riziko rozvoje žlučových...