Dieta při cukrovce
Diabetes mellitus (cukrovka) je metabolické onemocnění, kdy tělo není schopné zpracovat glukózu a využít ji. Cukrovka vzniká v důsledku nedostatečné tvorby inzulínu nebo v důsledku neschopnosti těla reagovat na inzulín.
Podstatou diety při cukrovce je dodržování doporučeného denního množství sacharidů stanoveného lékařem nebo dietologem, rozloženého během dne. Strava diabetika má být pravidelná, pestrá s dostatkem živin, minerálů, vitamínů a dalších látek.
Dieta při cukrovce je základem léčby diabetu a zároveň nejúčinějším přírodním prostředkem.
Základ jídelníčku při cukrovce:
- Sacharidy. Při výběru jídel je nutné zaměřit se na zdravější varianty, mezi něž patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky.
- Vláknina.Zahrnuje všechny nestravitelné součásti potravin. Nevstřebatelné sacharidy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku srdečních onemocnění.
- Nenasycené tuky. Mastné kyseliny představují bohatý energetický zdroj pro lidský organismus. Nenasycené tuky dokonce pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jehož hladina je u mnoha cukrovkářů zvýšena.
Stravou, velikostí jednotlivých porcí a fyzickou aktivitou, lze významně ovlivnit hladinu glykémie a hmotnost.
Byla Vám či Vašemu blízkému diagnostikována cukrovka a musíte nyní dodržovat dietu? Nejste si jisti potravinami, které byste měli zařadit do svého jídelníčku a které naopak z něj vyřadit?
Léčba diabetu je komplexní záležitost, proto doporučujeme obrátit se tým specialistů v dietologické poradně.