Mléčná dieta Rajko Dolečka
Základními principy mléčné diety je minimální objem kalorií (minimální množství jídla), pravidelné stravování (asi 5x denně po 3 hodinách), žádné přílohy ani sladkosti (sacharidy) a velmi důležitý je pitný režim. Všechny tyto aspekty spojené v jedno vedou k úbytku váhy.
Co můžu a nemůžu?
Hlavní potravou, jak je patrné z názvu mléčné diety jsou zejména mléko a mléčné výrobky. Zeleninu a maso je možné jíst jen ve velmi omezeném množství (5x denně v přesně stanovených intervalech). Doporučený je (jak už bylo zmíněno) pitný režim, minimálně 2 litry vody za den.
Rizika a nevýhody diety:
- nevyvážená strava
- tato dieta velmi málo zasytí
- nevhodná skladba způsobuje neustálou chuť na jídlo
- můžete se cítit slabí a bez energie
- příliš mnohoživočišných bílkovin zatěžuje organismus a způsobuje zdravotní problémy
- nedostatek ostatních živin může mít vážně zdravotní důsledky
- nadměrný příjem živočišného tuku způsobuje rizika zvýšeného cholesterolu
Dieta není vhodná pro lidi fyzicky pracující, nebo pro sportovce. Původně byla navržena pro ležící pacienty s minimálním energetickým výdejem. Dietu nemůžete držet déle, než je předepsáno, protože by vám mohly začít chybět vitamíny a další potřebné látky v těle.
S touto dietou se pojí i různé zdravotní komplikace, doporučujeme nechat si poradit od odborníku z dietologické poradny.