Redukční dieta
Jedná se o dietu cílenou na různě velký váhový úbytek. Redukčních diet existuje celá řada, od těch vedoucích k rychlé redukci hmotnosti, k těm vedoucím k pomalejší redukci a k zachování získané hmotnosti.
Snahou je zachovat optimální poměr veškerých živin. V začátcích je vhodnější vypočítat aktuální reálný příjem energie a tuto dávku snížit asi o 1500-2000 kJ. S dalším poklesem příjmu se čeká až do následné stagnace hubnutí.
Principy redukční diety
- Strava má být pestrá, převážně rostlinného původu;
- Omezení jednoduchých cukrů, tuků a soli;
- Omezení alkoholu;
- Jídelníček má obsahovat komplexní polysacharidy, především zakysané mléčné výrobky, ovoce a zeleninu;
- Tepelná úprava potravin je nejlepší formou vaření v páře, dušení, pečení;
- Dodržování pitného režimu – 1,5 až 3 litry denně;
- Pravidelné cvičení
- Jezte 3 až 5 jídel denně a poslední jídlo 3 až 4 hodiny před spaním;
- Dostatečný spánek
Při redukci se nemusíte trápit hlady, je ovšem potřeba jíst správně složenou stravu v menších porcích a dodržovat stravovací režim. Kontaktujte tým výživových specialistů, aby Vašemu tělu nic nechybělo a vy se dostaly do té nejlepší kondice.