Top

Zdravé recepty

Primahubnuti / Zdravé recepty

Jak barvit vajíčka přírodními látkami

Úplně ze začátku bych si s Vámi ráda vymezila, proč nepoužívat umělé barvivo, které běžně koupíte v obchodě. Začnu tím, že nejčastěji je dělané z ropy. Ano, přestože orgány státního dozoru ve zdravotnictví (EFSA a FDA) tvrdí, že umělá potravinářská barviva nepředstavují pro zdraví závažné riziko, mnoho ostatních s tímto stanoviskem nesouhlasí. Dokladem jsou zákazy barviv v různých zemích - v USA je červeň E124 zakázaná, v Evropě je povolená; na mořskou zeleň E143 byste u nás neměli narazit, v zámoří je to legálně a běžně používané syntetické barvivo.   Proč jsou umělá barviva tak kontroverzní? Podle studií (viz zdroje) je třeba barvivo E132 karcinogenní, stejně jako je to možné u E127. Rakovinotvorné příměsi také mohou používat barviva E129, E110 a E102 - jsou však povoleny, protože...

Zdravý vánoční salát

Ingredience: 2 kg brambor typu A 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší celer, 2 cibule 5 kyselých okurek 200 g hrášku (rozmraženého, event. sterilovaného) 400 g uzeného tofu 4 vejce domácí 2 sojanézy (bílý jogurt) hořčice sůl pepř Postup: 1. Brambory omyjte a dejte vařit do osolené vody. Mrkev, petržel a celer očistěte a dejte vařit. 2. Uvařené vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vychladlou zeleninu, vařená vejce, tofu a kyselé okurky také nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte nadrobno. 3. Vše nakrájené dejte do mísy a dobře promíchejte. Přidejte sojanézu, hořčici dle chuti, osolte, opepřete, případně dochuťte lákem z okurek a velice dobře promíchejte. 4. Dejte vychladit do druhého dne a potom už jenom při podávání dozdobte plátkem citronu nebo kouskem petržele....

Share

Zázvorovo – skořicové sušenky

Ingredience na 20 ks: Mandlová mouka 300 g (jiné typy oblíbených mouk) Mletá skořice 1 lžička Mletý zázvor 1 menší lžička Mletý muškátový oříšek ¼ lžičky Mletý hřebíček – stačí rozemlít v hmoždíři ¼ lžičky Špetka soli Kypřící prášek ½ lžičky Javorový sirup 30 ml Melasa 120 ml Vejce 1 ks Kokosový olej 25 ml Pohanková mouka na poprášení Příprava: Smíchejte v misce všechny suché ingredience. V jiné misce smíchejte všechny mokré ingredience, pozor aby kokosový olej nebyl příliš horký a neuvařil vajíčko. Mokré ingredience vmíchejte do suchých, vytvarujeme těsto a odložte ho na pár hodin do lednice. Každou stranu posypte pohankovou moukou a vyválejte těsto 0,5 cm tenké. Formičkami vykrájejte různé tvary a pečte na 180 stupňů přibližně 6 až 10 minut. Ozdobte dle fantazie. ...

Share

Zdravé kokosky

Ingredience: 200g nahrubo strouhaného kokosu 4 bílky z větších vajec od šťastných slepiček stévie podle chuti (kokos má sladkou chuť sám o sobě, proto kokosky nesladím vůbec) vanilka špetka himalájské soli Příprava: Troubu předehřejte na 170°C. Bílky vyšlehejte společně se špetkou soli (popř. stévie nebo kokosového cukru) do sněhu. Poté do sněhu opatrně vmíchejte strouhaný kokos a vanilku. Pomocí hlubší lžíce opatrně tvarujte kokosky a poté vykládejte na plech s papírem na pečení. Pečte kolem 15 minut, dokud okraje kokosek nezezlátnou. Nechte vychladnout a podávejte....

Share

Nekaramelky

Ingredience: 1 hrnek kešu másla 1 hrnek panenského kokosového oleje 1 lžíce mleté skořice 2 lžíce mandlového mléka vanilková esence stévie podle chuti Příprava: Kokosový olej a kešu máslo zahřejte na mírném plamenu tak, aby obě ingredience změkly a zvláčněly. Poté odstavte z plamene, přidejte zbývající ingredience a vše důkladně promíchejte tak, aby vám vznikla řidší hladká hmota. Hmotu poté vlijte do formy vyložené papírem na pečení (popř. silikonové formy) a vložte na alespoň 2 hodiny do lednice. Ztuhlou karamelu poté opatrně rozkrájejte na menší kostky a podávejte....

Share