Top

Zdravá výživa a stravování

Primahubnuti / Zdravá výživa a stravování (Page 3)

Zázvorovo – skořicové sušenky

Ingredience na 20 ks: Mandlová mouka 300 g (jiné typy oblíbených mouk) Mletá skořice 1 lžička Mletý zázvor 1 menší lžička Mletý muškátový oříšek ¼ lžičky Mletý hřebíček – stačí rozemlít v hmoždíři ¼ lžičky Špetka soli Kypřící prášek ½ lžičky Javorový sirup 30 ml Melasa 120 ml Vejce 1 ks Kokosový olej 25 ml Pohanková mouka na poprášení Příprava: Smíchejte v misce všechny suché ingredience. V jiné misce smíchejte všechny mokré ingredience, pozor aby kokosový olej nebyl příliš horký a neuvařil vajíčko. Mokré ingredience vmíchejte do suchých, vytvarujeme těsto a odložte ho na pár hodin do lednice. Každou stranu posypte pohankovou moukou a vyválejte těsto 0,5 cm tenké. Formičkami vykrájejte různé tvary a pečte na 180 stupňů přibližně 6 až 10 minut. Ozdobte dle fantazie. ...

Share

Zdravé kokosky

Ingredience: 200g nahrubo strouhaného kokosu 4 bílky z větších vajec od šťastných slepiček stévie podle chuti (kokos má sladkou chuť sám o sobě, proto kokosky nesladím vůbec) vanilka špetka himalájské soli Příprava: Troubu předehřejte na 170°C. Bílky vyšlehejte společně se špetkou soli (popř. stévie nebo kokosového cukru) do sněhu. Poté do sněhu opatrně vmíchejte strouhaný kokos a vanilku. Pomocí hlubší lžíce opatrně tvarujte kokosky a poté vykládejte na plech s papírem na pečení. Pečte kolem 15 minut, dokud okraje kokosek nezezlátnou. Nechte vychladnout a podávejte....

Share

Nekaramelky

Ingredience: 1 hrnek kešu másla 1 hrnek panenského kokosového oleje 1 lžíce mleté skořice 2 lžíce mandlového mléka vanilková esence stévie podle chuti Příprava: Kokosový olej a kešu máslo zahřejte na mírném plamenu tak, aby obě ingredience změkly a zvláčněly. Poté odstavte z plamene, přidejte zbývající ingredience a vše důkladně promíchejte tak, aby vám vznikla řidší hladká hmota. Hmotu poté vlijte do formy vyložené papírem na pečení (popř. silikonové formy) a vložte na alespoň 2 hodiny do lednice. Ztuhlou karamelu poté opatrně rozkrájejte na menší kostky a podávejte....

Share

Avokádové lanýže

Porce: 15 kusů Ingredience: 1 středně velké avokádo 130 g datlí medjool 2 lžíce kvalitního kakaa + na obalování 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce kokosové mouky + rezerva 1 lžíce brandy 1 lžička mleté skořice ½ lžičky mletého kardamomu špetka soli Příprava: Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními surovinami rozmixujte pomocí stolního mixeru nebo tyčového mixeru dohladka. Pokud by byla konzistence příliš lepkavá, přidejte ještě trochu kokosové mouky a znovu promíchejte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky, které dejte ztuhnout ideálně přes noc do lednice. Vychlazené lanýže obalte v kakau a podávejte. Tip: Kokosová mouka je při pokojové teplotě více nasákavá než mouka z lednice....

Share

Voňavé perníčky

Porce: 2 plechy Ingredience: 250 g mletých mandlí 100 g kokosového cukru 2 lžíce skořice 2 lžíce rýžové mouky 1 lžíce kukuřičného škrobu 2 lžíce mandlového mléka 2 lžíce javorového sirupu 2 lžíce kokosového oleje špetka soli Příprava: Do velké mísy dejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte. K suché směsi přidejte zbylé ingredience a rukama vypracujte těsto. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. Troubu předehřejte na 160 stupňů a plech vyložte pečícím papírem. Z těsta vyválejte plát silný 0,5 cm a vykrájejte různé tvary. Ty přendejte na plech a pečte 10 min, než začnou okraje zlátnout.  ...

Share