Rýžová dieta
Rýžová dieta patří mezi diety s nízkým obsahem tuků. Hlavní složkou potravy je rýže, kterou lze kombinovat například se zeleninou či ovocem, komplexnější rýžové diety povolují i příjem ryb nebo drůbežího masa.
Kolik rýže a jak dlouho?
Neplatí zde pravidlo, že smíte sníst jakékoliv množství rýže. Měli byste dodržet denní limit, který činí 200 až 250 gramů neuvařené rýže, nejlépe typu „natural“. Doporučuje se rýži rozdělit do pěti dávek denně.
Rýžová dieta se drží minimálně tři a maximálně deset dní, protože tělu nejsou dodávány potřebné živiny.
Rizika rýžové diety
- Organismus dostává malé množství nekvalitních bílkovin, tuků a živin.
- Svému tělu nedodáváte potřebné množství potravy a energie.
- Jídelníček je jednostranný a přísný, což může vyvolat podrážděnost nebo frustraci.
- Úbytek na váze je sice rychlý, ale místo tuku shazujete zejména přebytečnou vodu a svalovou hmotu.
Při rýžové dietě shodíte pár kil, co však je ale podstatné, po přechodu na běžnou stravu se ve většině případů stává, že znovu přiberete.
Pokud hledáte řešení pro dlouhodobý váhový úbytek, obraťte se na dietologickou poradnu, kde Vám odborní poradci pomůžou se stravovacím režimem a sestavením nejvhodnějšího jídelníčku k optimální váhové redukci.