Cholesterolová dieta
Zvýšená hladina cholesterolu se týká téměř 70 % české dospělé populace a je považována za jeden z rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Mezi tato onemocnění patří např. ischemická choroba srdeční, infarkt nebo mrtvice. Zvýšenou hladinu cholesterolu bychom tedy rozhodně neměli podceňovat. Dobrou zprávou je, že způsobem našeho stravování ji můžeme zásadně ovlivnit. Z jídelníčku bychom měli vyloučit: živočišné tuky (máslo, sádlo) vnitřnosti, tučná masa a výrobky z nich (bůček, slanina, uzené maso, škvarky, tlačenka..) tučné mléčné výrobky (šlehačka, smetana, smetanový jogurt, smetanové sýry) cukrovinky, kandované ovoce, slazené nápoje, a také moučníky a bílé pečivo je třeba omezit, protože dodávají organismu nepřiměřeně mnoho energie v nevhodné formě Je prokázáno, že až 80 % vysokého cholesterolu (a vysokého krevního tlaku) je způsobeno naším stravováním. Pokud Vám byla zjištěna zvýšená hladina cholesterolu...