Zákeřný cukr v potravinách a jak jej snížit
Od salátových dresingů po arašídové máslo. Cukr je přidáván i v těch nejvíce neočekávaných produktech. Proto je důležité naučit se při nákupu zaměřit svou pozornost na přidaný cukr. I zdravě prezentující se produkty většinou obsahují vysoké množství cukru.
Mnoho lidí je odkázáno na rychlé, průmyslově zpracované potraviny a na obědy v jídelnách či restauracích. A právě tyto potraviny často obsahují přidaný cukr.
Nebezpečí cukru nespočívá jenom v přibývání na váze při jeho konzumaci. Cukr má zásadní vliv na kardiovaskulární onemocnění, některé druhy rakovin, podporuje zánět a má vliv na náladu a depresi.
Jak je to s cukrem v ovoci?
Ovoce obsahuje hodně vlákniny, vitamíny, minerály a antioxidanty, nicméně denní příjem by neměl přesáhnout 300 g. Ovoce také obsahuje cukr ve formě fruktózy a glukózy. Obsah tohoto cukru v ovoci závisí na druhu a stupni zralosti. Více cukru je tedy ve zralých banánech, hroznovém vínu a mangu než v jahodách, malinách, kiwi. Pokud chceme redukovat cukr, snižte konzumaci ovoce na 1-2 kusy denně (přednostně ovoce s nízkým obsahem cukru) a omezte také konzumaci ovocných šťáv. Můžete je nahradit šťávami ze zeleniny.
Jak snížit cukr v našem jídelníčku?
- Vyměňte sladké minerálky, energetické nápoje, džusy, alkohol a slazené čaje za vodu nebo neslazené čaje.
- Pijte kávu černou nebo použijte Stévii, jako přírodní sladidlo bez kalorií.
- Oslaďte přírodní jogurty čerstvým nebo mraženým lesním ovocem namísto ochuceného jogurtu.
- Konzumujte celé ovoce namísto sušeného nebo ovocných šťáv.
- Nahraďte sladké pečivo, zákusky, konzervované ovoce za mix čerstvého ovoce, ořechů nebo hořkou čokoládou.
- Používejte olivový olej a jablečný ocet namísto sladkých salátových dresingů.
- Sledujte obsah cukru v cereáliích, proteinových tyčinkách, arašídovém másle, rajčatovém protlaku, kečupu, sušeném ovoci apod. Obsah cukru by neměl být více než 4 gramy na porci.
- Vyměňte balíček instantní kaše za misku ovesných vloček s oříškami nebo oříškovým máslem a s čerstvým lesním ovocem nebo vaječnou omeletu s čerstvou zeleninou (špenát, brokolice, rajče..).
- Namísto oplatek a buchet, nakrájejte čerstvé ovoce na celozrnný chléb s přírodním oříškovým máslem. Do pečení přidávejte jako sladidlo ovoce (banány, datle) nebo přírodní sladilo Stévii.
- Při nákupu se zaměřte na čerstvé ingredience.
- Vyměňte čokoládu za 90% a více hořkou čokoládu.
- Připravujte si jídlo doma, abyste se vyhnuli přidanému cukru přidanému v pokrmech z restaurací.