Top

Zákeřný cukr v potravinách a jak jej snížit

Primahubnuti / Hubnutí  / Zákeřný cukr v potravinách a jak jej snížit
Různé druhy cukrů v dřevěné krabici

Zákeřný cukr v potravinách a jak jej snížit

Od salátových dresingů po arašídové máslo. Cukr je přidáván i v těch nejvíce neočekávaných produktech. Proto je důležité naučit se při nákupu zaměřit svou pozornost na přidaný cukr. I zdravě prezentující se produkty většinou obsahují vysoké množství cukru.

Mnoho lidí je odkázáno na rychlé, průmyslově zpracované potraviny a na obědy v jídelnách či restauracích. A právě tyto potraviny často obsahují přidaný cukr.

Nebezpečí cukru nespočívá jenom v přibývání na váze při jeho konzumaci. Cukr má zásadní vliv na kardiovaskulární onemocnění, některé druhy rakovin, podporuje zánět a má vliv na náladu a depresi.

Jak je to s cukrem v ovoci?

Ovoce obsahuje hodně vlákniny, vitamíny, minerály a antioxidanty, nicméně denní příjem by neměl přesáhnout 300 g. Ovoce také obsahuje cukr ve formě fruktózy a glukózy. Obsah tohoto cukru v ovoci závisí na druhu a stupni zralosti. Více cukru je tedy ve zralých banánech, hroznovém vínu a mangu než v jahodách, malinách, kiwi. Pokud chceme redukovat cukr, snižte konzumaci ovoce na 1-2 kusy denně (přednostně ovoce s nízkým obsahem cukru) a omezte také konzumaci ovocných šťáv. Můžete je nahradit šťávami ze zeleniny.

Jak snížit cukr v našem jídelníčku?

  1. Vyměňte sladké minerálky, energetické nápoje, džusy, alkohol a slazené čaje za vodu nebo neslazené čaje.
  2. Pijte kávu černou nebo použijte Stévii, jako přírodní sladidlo bez kalorií.
  3. Oslaďte přírodní jogurty čerstvým nebo mraženým lesním ovocem namísto ochuceného jogurtu.
  4. Konzumujte celé ovoce namísto sušeného nebo ovocných šťáv.
  5. Nahraďte sladké pečivo, zákusky, konzervované ovoce za mix čerstvého ovoce, ořechů nebo hořkou čokoládou.
  6. Používejte olivový olej a jablečný ocet namísto sladkých salátových dresingů.
  7. Sledujte obsah cukru v cereáliích, proteinových tyčinkách, arašídovém másle, rajčatovém protlaku, kečupu, sušeném ovoci apod. Obsah cukru by neměl být více než 4 gramy na porci.
  8. Vyměňte balíček instantní kaše za misku ovesných vloček s oříškami nebo oříškovým máslem a s čerstvým lesním ovocem nebo vaječnou omeletu s čerstvou zeleninou (špenát, brokolice, rajče..).
  9. Namísto oplatek a buchet, nakrájejte čerstvé ovoce na celozrnný chléb s přírodním oříškovým máslem. Do pečení přidávejte jako sladidlo ovoce (banány, datle) nebo přírodní sladilo Stévii.
  10. Při nákupu se  zaměřte na čerstvé ingredience.
  11. Vyměňte čokoládu za 90% a více hořkou čokoládu.
  12. Připravujte si jídlo doma, abyste se vyhnuli přidanému cukru přidanému v pokrmech z restaurací.
Prima hubnutí

No Comments

Post a Comment