Top

10 prima pečících rad

Primahubnuti / Zdravá výživa a stravování  / 10 prima pečících rad

10 prima pečících rad

  1. Místo bílé mouky použijte raději celozrnnou. Celozrnné mouky jsou bohaté na vlákninu, mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Do těsta přidávejte také jemně mleté vločky.
  2. Při pečení vánočního cukroví vyměňte máslové krémy za lehčí pudinkové nebo tvarohové.
  3. Místo slazených džemů použijte ovoce nebo se v obchodě se zdravou výživou poohlédněte po kvalitní marmeládě alespoň se 70% obsahem ovoce.
  4. Klasický cukr, nahraďte jiným sladidlem, které obsahuje důležité živiny, např. med nebo různé přírodní sirupy (nejlepší čekankový́). U pečení je třeba počítat s tím, že sirupy těsto mírně zvlhčují.
  5. Cukr rozhodně nenahrazujte žádnými umělými sladidly. Mezi sladidly nejvíce doporučuji stévii, je to přírodní sladidlo a hlavně naprosto neenergetické. Pro dochucení vánočních pamlsků je tedy velice vhodné.
  6. Dávejte pozor na ztužené tuky a na pečení používejte výhradně kvalitní máslo nebo rostlinné tuky, které neobsahují nasycené mastné kyseliny. Výborný je také kokosový olej.
  7. Místo kupovaných a už hotových polev a náplní, které obsahují velké množství nezdravého tuku, dejte přednost kvalitní čokoládě, kakau, oříškům a sušenému ovoci. Kypřící prášek kupujte bez fosfátů.
  8. Pokud se chystáte péct vánočku, uvědomte si, že má tři nejvíce zrádné suroviny – mouku, tuk a cukr. Doporučuji ji upéct z celozrnné špaldové mouky. Dejte jen pozor na množství, každá celozrnná mouka více saje, takže jí budete potřebovat menší množství než klasické bílé.
  9. Při přípravě těsta použijte jiné výše doporučené sladidlo a přidejte o 1/3 méně, než jste zvyklí.
  10. Tuk nešiďte levnými umělými margaríny, ale použijte kvalitní máslo, úplně nejlépe přepuštěné máslo tzv. ghí.
Share
clanky

No Comments

Post a Comment