Dieta při průjmu
Běžné střevní potíže, nejsou ničím neobvyklým, avšak nejsou příjemnou záležitostí. Pokud průjem trvá déle, hrozí tělu nejen ztráta tekutin a dehydratace, ale i nedostatek minerálů a vitamínů. Důležité je, dodat organismu tekutiny a živiny, které ztrácí, proto se při průjmu doporučuje držet dieta.
Základní pravidla diety:
- Jezte častěji malé porce jídla (ideálně každé dvě až tři hodiny).
- Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají, především pak kapustě, květáku, okurce a luštěninám.
- Zeleninu je vhodné konzumovat vařenou nebo dušenou.
- Ovoci se spíše vyhýbejte, především tomu nadýmavému a nezralému. Zařadit můžete nastrouhané jablko s banánem.
- Doporučuje se konzumovat bílé pečivo – rohlíky, bagety, toustový chléb. Celozrnnému pečivu se naopak vyhýbejte.
- Vyřaďte z jídelníčku mléko a mléčné výrobky.
- Doporučují se potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je rybí nebo kuřecí maso, brambory nebo mrkev.
- Vyhněte se smaženému a ostrému jídlu.
- Dodržujte dostatek pitného režimu.
Co při průjmové dietě jíst a co nikoli, by se mělo odvíjet i od toho, co průjem způsobilo. Dlouhodobé střevní potíže mohou naznačovat daleko vážnější zdravotní problémy. Pokud chcete předejít zbytečným komplikacím, vyhledejte odborníky na výživu a zkonzultujte vhodný způsob diety.