Top

Jak barvit vajíčka přírodními látkami

Primahubnuti / Zdravé recepty  / Jak barvit vajíčka přírodními látkami

Jak barvit vajíčka přírodními látkami

Úplně ze začátku bych si s Vámi ráda vymezila, proč nepoužívat umělé barvivo, které běžně koupíte v obchodě. Začnu tím, že nejčastěji je dělané z ropy.

Ano, přestože orgány státního dozoru ve zdravotnictví (EFSA a FDA) tvrdí, že umělá potravinářská barviva nepředstavují pro zdraví závažné riziko, mnoho ostatních s tímto stanoviskem nesouhlasí. Dokladem jsou zákazy barviv v různých zemích – v USA je červeň E124 zakázaná, v Evropě je povolená; na mořskou zeleň E143 byste u nás neměli narazit, v zámoří je to legálně a běžně používané syntetické barvivo.

 

Proč jsou umělá barviva tak kontroverzní?

  • Podle studií (viz zdroje) je třeba barvivo E132 karcinogenní, stejně jako je to možné u E127. Rakovinotvorné příměsi také mohou používat barviva E129, E110 a E102 – jsou však povoleny, protože karcinogeny jsou v nich obsaženy pouze v malém množství, které pokládáme za bezpečné. Je třeba říct, že o fatálních důsledcích není ani dostatek legitimních důkazů, protože výše zmíněné studie byly testovány pouze na zvířatech (byť pozitivně). Nejrizikovějším barvivem je v tomto směru červeň E127.
  • Některá barviva mohou vyvolávat alergické reakce – např. již zmíněná potravinářská žluť E102. Pozor je třeba si dát také na E129, E110 a E133.
  • Umělá barviva také mohou způsobovat u slabších jedinců hyperaktivitu – tudíž je doporučujeme vyřadit z jídelníčku agresivního nebo příliš akčního dítěte. 🙂
  • Barviva nejsou pro děti vhodná obecně, což by mělo být napsáno i na etiketách. Některé děti jsou extrémně citlivé i na malé množství barviva.

Pokud si o této problematice chcete přečíst víc, obraťe se na mě v komentářích a ráda Vám některé studie poskytnu. My se do toho dnes pustíme přeci jen víc optimisticky a vystačíme si na velikonoce s přírodními látkami. Suroviny najdete doma nebo v blízkém supermarketu. 🙂

Tak jdeme na to!

 

Jak barvit velikonoční vajíčka přírodně

Na růžová vajíčka budete potřebovat:

  • 450 ml vody
  • 300 g oloupané strouhané červené řepy
  • 1-2 lžíce bílého cukru

Dál postupujte dle třístupňového procesu barvení níže.

 

Aby vajíčka byla oranžová, sežeňte si:

  • 300 g slupek žluté cibule
  • dost vody, aby nad slupkami bylo tak 3 cm
  • 1-2 lžíce bílého cukru

Opět se řiďte návodem třístupňového procesu barvení.

 

Chcete-li velikonoční vajíčka žlutá a tmavě zlatá, bude se hodit:

  • 450 ml vody
  • 1 lžíce kurkumy
  • 2 lžíce octa

Zářivě žlutá vajíčka dostanete z bílých, tmavě zlatá z hnědých. S heřmánkovým čajem byste měli dosáhnout velmi jemně žluté barvy – to jsme zatím nezkoušeli, budeme rádi, když nám dáte vědět do komentářů. 🙂

Dále opět platí třístupňový proces barvení.

 

Pokud vajíčka barvíte nazeleno nebo namodro, budete potřebovat:

  • 150 g najemno nasekaného červeného zelí
  • opět dost vody, aby nad zelím bylo tak 3 cm
  • 1-2 lžíce octa

Z hnědých vajec budou zelená a z bílých modrá. Řídíme se klasicky dle tří stupňů.

 

Můžete zkusit i silně vařený ibiškový čaj (s jednou polévkovou lžící octa na hrnek), který vytvoří tmavě zelenou. Další variantou jsou borůvky, které vajíčka obarví na mírně mramorovou modrou.

 

Na fialová potřebujete:

  • 250-500 ml kvasu z červené řepy

Zde Vás překvapíme, protože při použití kvasu není nutná žádná extra příprava barviva, takže v níže uvedených pokynech můžete přeskočit „Třístupňový proces barvení“ a přejít přímo na „Pokyny pro vaření a barvení

 

Vaření vajíček natvrdo

Vajíčka natvrdo vaříme 10 minut – ne víc, ne míň

Třístupňový proces barvení

V tomto procesu napřed připravíme všechna barviva, potom vaříme vejce a nakonec obarvujem.

Stupeň 1: Příprava přírodního barviva

  1. Přiveďte barvivo (zelí, kurkuma, atd.) a vodu k varu. Ztlumte plamen a vařte zakryté cca 15-60 minut, dokud nedosáhnete požadované barvy. Mějte na paměti, že požadovaná barva by měla mít tmavší, než které chceme ve výsledku dosáhnout.
  2. Stáhněte obsah z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Nalijte barvivo přes sítko do misek nebo zavařovaček (pro pozdější uchování) a přidejte 1 polévkovou lžíci octa na každý ¼ l barvy.

Stupeň 2: Pokyny k vaření

  1. Vložte vejce do středního hrnce a zalijte studenou vodou (nikoli vroucí z konvice). Přiveďte vodu k varu, po deseti minutách vypněte plamen a vnořte vejce do mísy se studenou vodou a nechte je odpočinout, dokud nebudou chladné na dotyk.
  2. Vylijte a vysušte mísu a vyměňte vodu za teplou mýdlovou (doporučuji přírodní a netoxické mýdlo). Vejce jemně otřete žíňkou nebo palcem, abyste odstranili olej, který brání barvivu, aby se spolehlivě chytilo.

Stupeň 3: Barvení vajíček

  1. Ponořte vajíčka do barviva (viz stupeň 1) a vložte do ledničky. Nechejte namáčet, dokud nedosáhnete požadované barvy (obvykle namáčíme přes noc).
  2. Když jsou vajíčka připravena, vyjměte je ven (ideálně děrovanou naběračkou nebo lžící) a položte špičkou dolů na obrácený karton od vajíček (aby vajíčka neklesla a neudělaly se šmouhy).
  3. Přírodně barvená vajíčka by měla mít matný povrch. Pokud byste chtěli trochu lesku, stačí rozleštit kapkou olivového nebo kokosového oleje.

 

Voilà! Dejte nám vědět, jak se Vám barvení podařilo. A pokud nechcete, aby Vám unikly další podobně zajímavé tipy od našeho týmu, sledujte nás na Facebooku. Osobně budu ráda za každou zpětnou vazbu. 🙂

Vaše,

Klára Kvapilová z Prima hubnutí

 

Zdroje:

Prima hubnutí

No Comments

Post a Comment