Žlučníková dieta
Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Jedná se o elementární prevenci nejenom před tolik obávanou žlučníkovou kolikou, ale také před zhoršením konkrétního onemocnění žlučníku.
Ve žlučníku se ukládá a uvolňuje žluč, která je podstatná pro správné trávení tuků. Žluč pomáhá tuky rozpouštět, usnadňuje jejich trávení a následné vstřebání. Pokud žlučník zavalíme nadbytkem nezdravých tuků, nestíhá jej zpracovávat a postupně jsou oslabovány jeho funkce. Nedojde-li včas k úpravě jídelníčku mohou se objevit i velmi vážné zdravotní problémy – bolesti žlučníku a žlučníkové kameny.
Základní pravidla pro žlučníkovou dietu:
- Jezte pravidelně 4x – 5x denně.
- Držte si odstup mezi jídly 2 až 3 hodiny.
- Hlídejte si pitný režim.
- Dopřejte si dostatek kvalitních bílkovin.
- Jezte nejméně 5 porcí zeleniny denně.
- Dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými.
- Omezte příjem nezdravých tuků.
- Konzumujte méně jednoduchých cukrů.
- Pijte méně silné kávy.
- Nepijte alkohol.
Nečekejte, až si žlučník vyžádá dietu sám. Jemná žlučníková dieta nikomu v žádném případě neuškodí, žlučníku se uleví a odpočine si od každodenní dříny. Brzy poznáte, že se vám lépe tráví a setrváte-li u zdravé výživy, brzy zaznamenáte i úbytek kil. Pokud nevíte jak na to, kontaktujte specialisty na výživu, kteří vám rádi poradí.