fbpx
Top

Zdravá výživa a stravování

Primahubnuti / Zdravá výživa a stravování

Co jíst před a po cvičení?

Hubnete a pustili jste se do cvičení? A víte, že správné jídlo před a po cvičení může vaši snahu podpořit? Jídelníček působí na zdraví, fyzickou kondici i psychiku. Významně ovlivňuje, jak se vám daří shazovat tuky, nabírat svaly nebo třeba odvodnit tělo. Víte, co organismu dát, abyste ho před cvičením „nakopli“ a co mu naopak dopřát po tréninku pro zdravou regeneraci a hubnutí? Několik faktů a čísel na začátek Odpověď na jakoukoli otázku ohledně výživy při sportu je pro mě zcela jasná, vše je to INDIVIDUÁLNÍ. Ale my lidé prostě máme rádi čísla a tak vám všem uděláme malou radost. Optimální příjem bílkovin představuje 0,8-2 g na kilogram tělesné hmotnosti, podle toho, jestli má člověk nadváhu a potřebuje hubnout, je v podváze a musí přibrat, je sportovcem s cílem budovat svaly nebo je to někdo, kdo chce jíst zdravě. Je zcela logické,...

Co to jsou potravinové intolerance a jak se projevují?

  Potravinové intolerance umí pěkně potrápit a kolikrát ani netušíte, že jste to právě vy, kdo nějakou tu intoleranci má. Pojďme se jim podívat na zoubek a říct si, jak je odhalit a jak s nimi bojovat.   Co to jsou potravinové intolerance a jak se projevují? Potravinová intolerance je neobvyklá reakce těla na určité potraviny. Projevuje se mnoha způsoby a příznaky se u každého liší. Nejčastějším projevem je nadýmání, průjem nebo zácpa, kožní a respirační potíže, bolesti hlavy, únava, špatný spánek, úzkost, nadváha, oteklost, kožní potíže jako je akné, vyrážky, zarudlá kůže či svědění a jiné. Tyto příznaky se nemusí projevit hned po požití potraviny, jako je to v případě alergie, kdy organismus reaguje tvorbou protilátek takřka okamžitě. Příznaky potravinové intolerance se projevují v rámci několika hodin či dnů,...

Oběd s sebou: Avokádo a vařené fazole. Zdravá strava.

Jednoduché tipy na sestavení jídelníčku

V dnešní době je těžké orientovat se ve zdravé výživě. Je zde plno mýtů, mylných představ a často protichůdné rady týkající se výživy. To vše v nás vytváří rozpor, zmatek, dezorientaci a bohužel u někoho může vést až k depresi. Naštěstí víme, že existují základní pravidla zdravého stravování, které se nemění a na kterých se shodne většina odborníků: 1. Zaplňte talíř zeleninou Chcete-li vytvořit zdravý talíř, naplňte polovinu talíře zeleninou - NE, hranolky se nepočítají! :-) Vyberte si "čerstvou" zeleninu, jako je brokolice, zelené fazolky, růžičková kapusta a zelené listy jako kadeřávek, špenát a mangold. Na čtvrtku druhé strany talíře vložte komplexní sacharid, typu hnědé rýže, quinoa, batát nebo luštěniny a zbytek zaplňte bílkovinou typu bílého masa, ryby, vejce nebo bio tofu. 2. Nebojte se tuků! Určitě nezapomínejte na rostlinné oleje (olivový, kokosový,...

Dvě misky s ovocem

Vitamíny jako nepostradatelná součást jídelníčku

Vitamíny jsou esenciální organické látky důležité pro život, které obvykle potřebujeme jen v malém množství. V lidském organismu i přesto sehrávají nezastupitelnou roli ve funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu přijímaných makroživin a jsou významné také pro růst, celkovou vitalitu a obranu před různými chorobami. Obecně je můžeme dělit do dvou skupin, a to rozpustné ve vodě nebo v tucích. V různých množstvích je obsahují všechny základní potraviny. „Kromě potravy jsou zdrojem některých vitaminů, např. vitaminu K a biotinu i bakterie tlustého střeva, které mají významný podíl na zajištění dostatečného množství těchto vitaminů v těle,“ říká hlavní nutriční specialistka a majitelka studia Prima Hubnutí Klára Kvapilová. Organismus si až na některé výjimky nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Pokud...

Různé druhy cukrů v dřevěné krabici

Zákeřný cukr v potravinách a jak jej snížit

Od salátových dresingů po arašídové máslo. Cukr je přidáván i v těch nejvíce neočekávaných produktech. Proto je důležité naučit se při nákupu zaměřit svou pozornost na přidaný cukr. I zdravě prezentující se produkty většinou obsahují vysoké množství cukru. Mnoho lidí je odkázáno na rychlé, průmyslově zpracované potraviny a na obědy v jídelnách či restauracích. A právě tyto potraviny často obsahují přidaný cukr. Nebezpečí cukru nespočívá jenom v přibývání na váze při jeho konzumaci. Cukr má zásadní vliv na kardiovaskulární onemocnění, některé druhy rakovin, podporuje zánět a má vliv na náladu a depresi. Jak je to s cukrem v ovoci? Ovoce obsahuje hodně vlákniny, vitamíny, minerály a antioxidanty, nicméně denní příjem by neměl přesáhnout 300 g. Ovoce také obsahuje cukr ve formě fruktózy a glukózy. Obsah tohoto cukru v ovoci závisí na...