fbpx
Top

Hubnutí

Primahubnuti / Hubnutí
Oběd s sebou: Avokádo a vařené fazole. Zdravá strava.

Jednoduché tipy na sestavení jídelníčku

V dnešní době je těžké orientovat se ve zdravé výživě. Je zde plno mýtů, mylných představ a často protichůdné rady týkající se výživy. To vše v nás vytváří rozpor, zmatek, dezorientaci a bohužel u někoho může vést až k depresi. Naštěstí víme, že existují základní pravidla zdravého stravování, které se nemění a na kterých se shodne většina odborníků: 1. Zaplňte talíř zeleninou Chcete-li vytvořit zdravý talíř, naplňte polovinu talíře zeleninou - NE, hranolky se nepočítají! :-) Vyberte si "čerstvou" zeleninu, jako je brokolice, zelené fazolky, růžičková kapusta a zelené listy jako kadeřávek, špenát a mangold. Na čtvrtku druhé strany talíře vložte komplexní sacharid, typu hnědé rýže, quinoa, batát nebo luštěniny a zbytek zaplňte bílkovinou typu bílého masa, ryby, vejce nebo bio tofu. 2. Nebojte se tuků! Určitě nezapomínejte na rostlinné oleje (olivový, kokosový,...

Různé druhy cukrů v dřevěné krabici

Zákeřný cukr v potravinách a jak jej snížit

Od salátových dresingů po arašídové máslo. Cukr je přidáván i v těch nejvíce neočekávaných produktech. Proto je důležité naučit se při nákupu zaměřit svou pozornost na přidaný cukr. I zdravě prezentující se produkty většinou obsahují vysoké množství cukru. Mnoho lidí je odkázáno na rychlé, průmyslově zpracované potraviny a na obědy v jídelnách či restauracích. A právě tyto potraviny často obsahují přidaný cukr. Nebezpečí cukru nespočívá jenom v přibývání na váze při jeho konzumaci. Cukr má zásadní vliv na kardiovaskulární onemocnění, některé druhy rakovin, podporuje zánět a má vliv na náladu a depresi. Jak je to s cukrem v ovoci? Ovoce obsahuje hodně vlákniny, vitamíny, minerály a antioxidanty, nicméně denní příjem by neměl přesáhnout 300 g. Ovoce také obsahuje cukr ve formě fruktózy a glukózy. Obsah tohoto cukru v ovoci závisí na...

Osmihodinová dieta

Osmihodinová dieta

Osmihodinová dieta neznamená, že zhubnete na vaši ideální váhu za osm hodin. Jde o to, že jíte jen v určených osmi hodinách denně. Tato dieta vychází z předpokladu, že lidské tělo je zvyklé jíst a potom i hladovět. Osmihodinovou dietu popisují důkladně její autoři David Zinczenko a Peter Moore ve stejnojmenné knize. Denně budete jíst 8 hodin a 16 hodin budete držet půst. Během osmi hodin, co máte povoleno jíst, můžete konzumovat prakticky cokoliv. Při půstu je povolena pouze neslazená káva a čaj bez mléka. Dle vlastního uvážení si můžete denně vybrat období, od kdy do kdy budete jíst. Nevýhody Osmihodinová dieta dovoluje konzumovat i nezdravé potraviny. Není vhodná pro lidi, s kolísavou hladinou cukru v krvi. Během šestnácti hodin půstu musíte hladovět, což není dobré pro váš metabolismus. Ranní hladovění...

Redukční dieta

Redukční dieta

Jedná se o dietu cílenou na různě velký váhový úbytek. Redukčních diet existuje celá řada, od těch vedoucích k rychlé redukci hmotnosti, k těm vedoucím k pomalejší redukci a k zachování získané hmotnosti.   Snahou je zachovat optimální poměr veškerých živin. V začátcích je vhodnější vypočítat aktuální reálný příjem energie a tuto dávku snížit asi o 1500-2000 kJ. S dalším poklesem příjmu se čeká až do následné stagnace hubnutí. Principy redukční diety Strava má být pestrá, převážně rostlinného původu; Omezení jednoduchých cukrů, tuků a soli; Omezení alkoholu; Jídelníček má obsahovat komplexní polysacharidy, především zakysané mléčné výrobky, ovoce a zeleninu; Tepelná úprava potravin je nejlepší formou vaření v páře, dušení, pečení; Dodržování pitného režimu - 1,5 až 3 litry denně; Pravidelné cvičení Jezte 3 až 5 jídel denně a...

Atkinsonova Dieta

Atkinsonova Dieta

Atkinsonova dieta je extrémě nízkosacharidová dieta. Zakázané jsou především cukry, pšeničné výrobky, brambory, těstoviny, rýže, jáhly, kuskus, bulgur. Naopak konzumace bílkovin a tuků, jako například maso, vejce, sýry, máslo, smetana, uzeniny, je povolená. Přísun ovoce a zeleniny je omezený, protože některé obsahují cukry.   Tato dieta je rozdělena do 4 fází, kdy v první fázi je povoleno pouze 20g sacharidů na den. V dalších fází diety se sacharidy přidávají, ale jen na několik desítek gramů.   Rizikový faktor vysoké bílkovinové a tukové stravy: Vysoký cholesterol - můžete být ohroženi srdečním onemocněním, protože váš LDL cholesterol nebo "špatný" cholesterol vzrůstá z toho, že ve stravě máte příliš vysoký obsah nasycených tuků Poškození ledvin – dlouhodobý, nadměrný příjem bílkovin je spojován s riziky jako je například demineralizace kostí nebo poškození ledvin Omezení příjmu živin -...