fbpx
Top

Vše o hubnutí, dietách a zdravé stravě

Dieta při cukrovce

Dieta při cukrovce

Diabetes mellitus (cukrovka) je metabolické onemocnění, kdy tělo není schopné zpracovat glukózu a využít ji. Cukrovka vzniká v důsledku nedostatečné tvorby inzulínu nebo v důsledku neschopnosti těla reagovat na inzulín.   Podstatou diety při cukrovce je dodržování doporučeného denního množství sacharidů stanoveného lékařem nebo dietologem, rozloženého během dne. Strava diabetika má být pravidelná, pestrá s dostatkem živin, minerálů, vitamínů a dalších látek.   Dieta při cukrovce je základem léčby diabetu a zároveň nejúčinějším přírodním prostředkem.   Základ jídelníčku při cukrovce:   Sacharidy. Při výběru jídel je nutné zaměřit se na zdravější varianty, mezi něž patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. Vláknina.Zahrnuje všechny nestravitelné součásti potravin. Nevstřebatelné sacharidy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku srdečních onemocnění. Nenasycené tuky. Mastné kyseliny představují bohatý energetický zdroj pro lidský organismus. Nenasycené...

Rýžová dieta

Rýžová dieta

Rýžová dieta patří mezi diety s nízkým obsahem tuků.  Hlavní složkou potravy je rýže, kterou lze kombinovat například se zeleninou či ovocem, komplexnější rýžové diety povolují i příjem ryb nebo drůbežího masa.   Kolik rýže a jak dlouho? Neplatí zde pravidlo, že smíte sníst jakékoliv množství rýže. Měli byste dodržet denní limit, který činí 200 až 250 gramů neuvařené rýže, nejlépe typu „natural“. Doporučuje se rýži rozdělit do pěti dávek denně.   Rýžová dieta se drží minimálně tři a maximálně deset dní, protože tělu nejsou dodávány potřebné živiny.   Rizika rýžové diety Organismus dostává malé množství nekvalitních bílkovin, tuků a živin. Svému tělu nedodáváte potřebné množství potravy a energie. Jídelníček je jednostranný a přísný, což může vyvolat podrážděnost nebo frustraci. Úbytek na váze je sice rychlý, ale místo tuku shazujete zejména přebytečnou vodu a svalovou hmotu.   Při rýžové dietě shodíte pár kil, co...

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta

Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Jedná se o elementární prevenci nejenom před tolik obávanou žlučníkovou kolikou, ale také před zhoršením konkrétního onemocnění žlučníku.   Ve žlučníku se ukládá a uvolňuje žluč, která je podstatná pro správné trávení tuků. Žluč pomáhá tuky rozpouštět, usnadňuje jejich trávení a následné vstřebání. Pokud žlučník zavalíme nadbytkem nezdravých tuků, nestíhá jej zpracovávat a postupně jsou oslabovány jeho funkce. Nedojde-li včas k úpravě jídelníčku mohou se objevit i velmi vážné zdravotní problémy – bolesti žlučníku a žlučníkové kameny.   Základní pravidla pro žlučníkovou dietu: Jezte pravidelně 4x – 5x denně. Držte si odstup mezi jídly 2 až 3 hodiny. Hlídejte si pitný režim. Dopřejte si dostatek kvalitních bílkovin. Jezte nejméně 5 porcí zeleniny denně. Dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými. Omezte příjem nezdravých tuků. ...

Dieta modelek

Dieta modelek

Tato dieta pochází z Hollywoodu a je populární mezi modelkami a známými osobnostmi. Drží se tři dny a slibuje za tuto dobu zhubnout 3 kila. Dieta funguje na principu konzumace určitého druhu a množství ovoce, v přesně stanoveném pořadí. Během prvního dne se konzumuje především čerstvý ananas doplněný banánem. Během druhého dne je do jídelníčku zařazeno hroznové víno a kiwi. Třetí den se v rozpisu stravy objevuje hroznové víno, kiwi i ananas. Denně je potřeba vypít alespoň 2–3 litry tekutin (vodu, neslazené ovocné nebo bylinné čaje).   Rizika diety: Ovoce obsahuje jednoduché sacharidy, které způsobují, že brzy budete pociťovat hlad. Chybí příjem potřebných živin - bílkoviny, tuky a kvalitní složení sacharidů. Držením této diety si budete odbourávat svaly namísto tuku Přetížení organismu a jiné zdravotních komplikace, spojené nejen...

Dieta při průjmu

Dieta při průjmu

Běžné střevní potíže, nejsou ničím neobvyklým, avšak nejsou příjemnou záležitostí. Pokud průjem trvá déle, hrozí tělu nejen ztráta tekutin a dehydratace, ale i nedostatek minerálů a vitamínů. Důležité je, dodat organismu tekutiny a živiny, které ztrácí, proto se při průjmu doporučuje držet dieta.   Základní pravidla diety: Jezte častěji malé porce jídla (ideálně každé dvě až tři hodiny). Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají, především pak kapustě, květáku, okurce a luštěninám. Zeleninu je vhodné konzumovat vařenou nebo dušenou. Ovoci se spíše vyhýbejte, především tomu nadýmavému a nezralému. Zařadit můžete nastrouhané jablko s banánem. Doporučuje se konzumovat bílé pečivo – rohlíky, bagety, toustový chléb. Celozrnnému pečivu se naopak vyhýbejte. Vyřaďte z jídelníčku mléko a mléčné výrobky. Doporučují se potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je rybí nebo kuřecí maso, brambory nebo mrkev. Vyhněte...